Велики хомеопати - Бьонингхаузен

Велики хомеопати - Бьонингхаузен

Д-р Клеменс Мария фон Бьонингхаузен (1785-1864) често е наричан Lieblingsschüler /любимият ученик/ на Самуел Ханеман - основателят на хомеопатията. Ханеман казва за Бьонингхаузен: "Ако някога се разболея, не бих се доверил на никой друг лекар в света с изключение на него."

 

Д-р Бьонингхаузен е роден в една от най-старите благородни фамилии на Вестфалия, Германия. Пълното му име е Клеменс Мария Франц Барон фон Бьонингхаузен. Той е барон по наследство, адвокат по професия, земеделец, ботаник и лекар.

 

На 43 години се разболява от туберкулоза. Лекарите не давали никаква надежда за възстановяването му. В отчаянието си той започнал да пише прощални писма до своите приятели. Един от тях бил хомеопат - д-р Карл Ернест Аугуст Вайхе, който го посъветвал да си вземе лекарството Pulsatilla, което най- вероятно би излекувало неговите оплаквания. За негово щастие и на близките му той оздравял.

 

Силно впечатлен от силата на хомеопатията, Бьонингхаузен започнал да се интересува от нея и да я изучава. За по-малко от две години той написал седем обширни творби и посветил оставащите си години на нейната кауза. През това време поддържал редовна кореспонденция с д-р Ханеман. Повечето от неговите системни произведения, свързани с хомеопатията, са публикувани между 1828г. и 1846г., бил е редовен сътрудник на статии по хомеопатични теми в списанията.

 

Бьонингхаузен лекувал пациенти от цяла Европа, сред които имало много известни личности. Една от първите му известни пациентки била Анете фон Дросте-Хюлзхоф /най-значимата немска поетеса от епохата Бидермайер/, която излекувал от туберкулоза . Друга известна личост била Евгения де Монтихо /Йожени/- Империатрица на Франция,съпруга на Наполеон III.

 

Заради отличното му обучение и практика Крал Вилхем IV, през юли 1843 г., издава заповед с която дарява на Бьонингхаузен всички права и имунитет на практикуващ лекар. През 1854г. Бьонингхаузен получил почетна диплома от Медицинския колеж в Кливланд (Северна Америка), а в 1861г. Френският Император Наполеон III го удостоява със званието "Рицар на Почетния Легион".

 

Книгите на Бьонинхаузен са здрава основа за всеки хомеопат, неговият "Джобен наръчник на Хомеопатичната Материя Медика"често е първата материя медика, която трябва да се изучава от начинаещият хомеопат.

В нея той предлага задоволително количество информация за голям брой лекарства, благодат за всеки започващ практика хомеопат.

 

Друго негово произведение е "Характеристиките и реперториумът на Бьонингхаузен"- Максуел Богер събира и превежда по същество цялата работа на Бьонинхаузен в тази книга. Неговият превод на оригиналните немски рубрики на Бьонинхаузен на английски език се счита за по-точен дори от този на Алън. В допълнение, има отличен и изчерпателен индекс, който позволява лесно да се локализират симптомите.

 

В произведението "Кратки трудове на Бьонингхаузен" са събрани всички статии от списания, написани от Бьонинхаузен, както и няколко от по-малките брошури. Събрани са от Т.Л. Брадфорд и преведени на английски от Х. Тафел.  

 

"Ново ръководство по Материя Медика" - Уилям Боерике създава тази преформатирана версия на класическото джобно ръководство на Бьонинхаузен.

Бьонингхаузен е бил близък приятел с Адолф Липпе и Карол Дънхам.

 

Никой друг хомеопат, с изключение на Ханеман, не е оставил толкова дълбок отпечатък в хомеопатичната литература и не е оказал толкова голямо влияние в полза на хомеопатията, преподавана от Ханеман, както Бьонингхаузен.

 

Бьонингхаузен умира на 79 годишна възраст през 1864г. давайки изключителен принос за напредването на хомеопатията.

 

Той имал седем сина, като двамата му най- големи синове също станали хомеопати.

Карл фон Бьонинхаузен, най- големият заминал за Париж, където имал достъп до частната библиотека и ръкописите на Ханеман и се оженил за Софи, осиновената дъщеря на Мелани Ханеман, неговата втора съпруга.

 

През 1990г. е основана Академията "Клеменс фон Бьонингхаузен" от Герхард Риш и е водещ учебен институт за класическа хомеопатия с акцент върху миазматичното лечение.

 

През 2009г. е основан Института " фон Бьонингхаузен" в гр. Мюнстер- представлява сдружение на терапевти с цел лечение, изследване и предлагане на допълнително обучение на място.

През 2005г. по случай 250г. от рождението на Самуел Ханеман в Университета в гр. Мюнстер е открит мемориал в памет на Бьонингхаузен.

 

Материалът подготви: Ваня Тодорова

FacebookGoogle Plus
Новини
Препоръчваме