Кинезитерапия

Кинезитерапия

Кинезитерапията


Кинезитерапията – недооценена у нас и на почит в развитите страни, е научна дисциплина с медицинска насоченост.


В болничната йерархия кинезитерапевтът анализира и изготвя следоперационния рехабилитационен план.

 

Това е голяма отговорност, защото и най-брилянтната операция може да бъде опорочена от неправилно проведено възстановяване.

 

Какво представлява кинезитерапията? Какви са нейните цели, методи, средства? С какво тя ни помага да живеем по-добре? Това са едни от основните въпроси, който се задават при началните срещи и консултации.

 

В буквален превод кинезитерапията означава лечение чрез движение, но всъщност е много повече. Кинезитерапията прилага целенасочено и методически правилно физическите упражнения и други средства с цел подобряване на здравословното състояние. Кинезитерапията има сериозна и задълбочена теоритична обосновка – основава се на клинични и масови проучвания, невро-физиологични, функционални и др. изследвания, своя методика и методи за отчитане на въздействието.

 

Кинезитерапията е единствения активен метод на лечение, при който болният участва пълноценно в оздравителния процес. Това до голяма степен го мотивира, вдъхва му вяра в собствените сили и ускорява възстановяването.

 

Основното терапевтично средство, което кинезитерапията използва е движението и в частност физическото упражнение.

 

Целта ни е да ви запознаем с един природо-съобразен и ефикасен метод за лечение и профилактика на огромен брой заболявания, съпътстващи съвременния начин на живот.

Ние можем да ви консултираме и да ви помогнем за да нямате болка и да сте отново в действие. За нас водещи са индивидуалният подход и лекуването на причината, а не на симптома. Изследват се позата (стойката), подвижността на гръбначния стълб, гъвкавостта, еластичността, обема на движение и мускулната сила.

 

Най-общо използваните лечебни процедури са:


Мануална (чрез ръцете) терапия: съдържа мускулно-облекчаващи техники, разтягане на скъсени и ограничени структури и тъкани, специфично засилване на слаби мускули, мекотъканни и ставни мобилизации, специализиран и манипулативен масаж. Тези процедури помагат за възстановяването на вашите гръб, врат или други болезнени области за да се чувствате гъвкави и свободни извършвайки безболезнени движенията. Лечебни упражнения: насочени към засилване, стабилизиране, разтягане на скъсени структури за постигане на безболезнен обем на движение. Тези упражнения подобряват движенията и правилния мускулен баланс.Корекции на позата - насочени действия към корекция на мускулно-скелетни увреди.

 

Кинезитерапията се прилага при широк спектър от проблеми и състояния: от навяхване и изкълчване, до главоболие, болки в областта на гръбначния стълб (дископатия, скованост), спортни травми, тендинити, деформации и изкривявания на гръбначния стълб (сколиоза, кифоза и др.), дискова херния, след оперативни състояния, деформираращи артрози (кокс и гонартроза), след ендопротезиране (поставяне на изкуствена става) и др.

 

Също така се третират и много ортопедични състояния като артрит, синдром на карпалния тунел, тенис и голф лакът, увреда на връзките на различните стави, неправилна походка, счупвания, болки в раменна става и др.

 

Кинезитерапията решава лечебни, профилактични, възстановителни и рехабилитационни задачи посредством богатата гама от методи, с които разполага и с които коренно се различава от останалите начини на лечение.

 

Прилага се при почти всички заболявания (в един или друг стадий на тяхното протичане или като профилактика), няма възрастови противопоказания и странични действия, когато се прилага правилно. Прилагането ù преминава постепенно и незабележимо от лечение към профилактика и общо укрепване.

 

Природните фактори, масажът и някои психологични техники се прилагат много резултатно за възстановяване на равновесието в организма с цел възстановяване на здравето, което е основната задача на кинезитерапията.

 

Ако желаете да си запишете час за процедура по кинезитерапия, моля обадете се на нашите телефони: 02/ 981 93 10 и 02/ 981 43 55

FacebookGoogle Plus
Новини
Препоръчваме