Лекция за храненето и здравето

Лекция за храненето и здравето

Образователна лекция

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

 

Лектор: д-р Вилма Михайлова

 

Продължителност: 2 часа

 

Съвременният ритъм на живот непрекъснато ни напомня колко определящо е правилното хранене за нашето здраве. Нараства и броят на предлаганите на пазара хранителни добавки, които обещават подобряване на жизнеността на нашия организъм. Да се сдобиеш с тях е лесно- не е необходима дори консултация със специалист.

Но доколко може да твърдим, че сме достатъчно добре запознати с науката за храненето, за да можем да взимаме информирани решения и да бъдем отговорни нашия организъм да получава ежедневно пълноценната и енергийната храна, от която има нужда?

 

Научете повече за интелигентното хранене с лекцията, изнесена от уважаваната д-р Вилма Михайлова на тема "Хранене и здраве".

 

Част 1

Защо се храним, какви функции изпълнява храненето и по какъв начин.

В тази уводна част ще бъдат разяснени основните функции на храненето:

1. Храненето като основен източник на градивни вещества през целия човешки живот

2. Яденето като източник на удоволствие

3. Храната като източник на енергия: същност на храносмилателния процес и на усвояването на храната като енергоконсумиращ процес; същност на науката за храната- нутриционистика и разясняване на основните понятия, въведени от нея- клетъчно хранене, клетъчен глад и клетъчна енергия; връзка между правилното хранене, клетъчната енергия и способността на организма сам да се прочиства от токсините.

4. Информационна функция

 

Част 2

Видове храни

В тази основна част от лекцията ще научите какви са видовете храни, в зависимост от веществата и енергията, на които са източник. Ще научите каква е същността им и кои са:

- биостатичните храни

- биоактивните храни

- биогенните храни

както и защо организмът ни се нуждае от всички тях, за да функционира правилно и да получи необходимата енергия, необходима за процесите на изграждане и регенерация.

 

Част 3

Хранителни добавки

В заключителната част на лекцията ще бъдат разяснени основните видове хранителни добавки, техните функции, както и как можем да си ги набивим чрез храната :

- храносмилателни ензими

- пробиотици

- коензими

- антиоксиданти

- целеви хранителни добавки

 

Повече информация за датите и мястото на провеждане на лекциите можете да намерите в секция НОВИНИ или в КАЛЕНДАРА, публикуван на интернет страницата на МЦ "Хирон – София".

FacebookGoogle Plus
Новини
Препоръчваме