НОВО: Кранио-сакрална терапия

НОВО: Кранио-сакрална терапия

Какво е Кранио-сакрална Терапия?


Кранио-сакралната Терапия (КСТ) е изключително нежна, неинвазивна, но същевременно, мощна форма на лечение, която подобрява функцията на централната нервна система и поддържа естествения капацитет на организма за самовъзстановяване, регулация и самолечение. Работейки с източника на болката или дискомфорта и същевременно, с цялостната ′тяло-ум′ система, КСТ помага при възстановяване и поддържане на физическото, психическото и емоционално здраве. Създава пространството, което е необходимо за да се задействат нашите собствени лечебни сили.

Терапията има своите корени в остеопатичната медицина и за първи път е разработена в началото на 20-ти век от американския остеопат, Др. Уилям Съдерланд. Работата му по-късно е продължена и разширена от друг остеопат – Др. Джон Ъпледжър, който започва да преподава дисциплината на не-остеопати и през последните 30 години, терапията се развива като модалност, сама по себе си.

 

Със своя уникален подход на лек, ненатрапчив, добронамерен контакт, вече не се изисква инвазивна физическа манипулация. Така терапията е спечелила репутацията си като безопасно и ефективно лечение за бременни жени, бебета и деца, както и хора от всички възрасти и състояния на здравето.

 

Как работи лечението?

Тялото ни (физическо, психическо и емоционално) обгръща и съхранява всички наши минали преживявания, както позитивни, така и негативни.

Много от тях създават слоеве на напрежение, които потискат способността му да се само-регулира и лекува.

 

Това може да прекъсне връзката ни с усещането за благосъстояние, в резултат на което дискомфорт, дисбаланс а по-късно и заболявания, започват да си проправят път в организма ни. Това е начина, по който тялото се опитва да привлече вниманието ни.

Лечението действа като първо индуцира дейността на парасимпатиковата нервна система; мозъчните вълни се променят в резултат - от високо активните бета до по-спокойните и медитативни тета. Това се характеризира с едно състояние, в което тялото навлиза в дълбоко спокойствие, сетивата се отправят навътре, ума преминава в царството на спомените и свързаните с тях чувства и вдъхновението се пробужда. На тази дълбочина на възприятие, част от потиснатият материал изплува на повърхността, където той може да бъде осъзнат и безопасно освободен.

 

По време на сесията ′слушам′ комуникацията на тялото с ръцете си, чрез палпиране на едва доловимият кранио-сакрален ритъмⁱ, през ликвора и тъканите, усещайки, къде оптималното му движение е ограничено. Така се помага на тези райони да навлязат отново в състояние на равновесие и спокойствие, за да се улесни развръзката и връщането към оптимален енергиен поток и жизненост.

 

Кранио-сакралната терапия традиционно специализира в главата, гръбначния стълб и сакрума, но не се ограничава до тези зони, нито е ограничена до физическото тяло. Тя може да създаде чувството на "свещенна празнота" - често, единственият опит от нещо свещенно в днешното ежедневие.

___________________________________

(i) Кранио-сакрален ритъм – едва доловимата пулсация на Кранио-сакралната система, предизвикана от кръговрата на ликворната циркулация в нея. Тя изразява степента на жизненост в организма.

 

На кого може да послужи терапията?

КСТ е изключително неинвазивна и няма противопоказания, затова е подходяща за всеки.

 

Възрастните идват по много и различни причини. Някои идват с конкретни здравни проблеми, като главоболие, болки в гърба, храносмилателни проблеми, алергии, изтощение, безсъние и ред други хронични проблеми.

 

Други идват, за да вникнат в това как са въплътили родилни и детски травми или нерешени емоционални проблеми. Много намират КСТ полезна при справянето със стреса и свързаните с него хронични проблеми. Това, което често получаваме чрез тази терапия, са допълнителните дарове на повишено телесно осъзнаване, по-силна връзка със себе си, промяна в дълбоко зародените модели на поведение и мислене, по-оптимално регулирана нервна система и вътрешно чувство за мир и спокойство.

 

Децата от всички възрасти също се повлияват много благоприятно от терапията, главно в сферата на справяне с общо поведенческите, социални и обучителни трудности.

Ако се интересувате допълнително или имате въпроси относно това дали терапията е подходяща за вас или детето ви, моля не се колебайте да се свържете с мен. Аз често препоръчвам първоначална сесия, така че да може да получите идея за работата и за мен. Писмената информация не може наистина да предаде това, което тази терапия представлява в същността си. Само директния опит от нея, може да ви свърже с трансформиращият й ефект.

 

Какво да очаквате?


Всяка сесия е уникална и индивидуална, като аз я приспособявам към вас и вашите нужди в определения ден.

 

Лечението се извършва като напълно облечени, лежите (главно) по гръб върху масажна маса. Терапията включва полагане на ръцете чрез лек контакт с различни области на тялото, най-вече по протежение на гръбначния стълб и главата, но може да бъде и по краката, ръцете и торса. Повечето хора навлизат в дълбоко състояние на релаксация, на моменти заспиват или сякаш сънуват. Някои хора се свързват с фини усещания на движение, изтръпване, загряване в различни зони на тялото.

 

Понякога е възможно определени симптоми да се обострят непосредствено след сесията и това е част от процеса на лечение. Като цяло ефекта често е много вълнуващ и се усеща в дълбоките слоеве на душата ни. Чувството на спокойствие и дълбока релаксация може да се разпространи в ежедневието и да бъде забелязано и от хората около вас.

 

 

Цената на една процедура е 60 лв.

 

 

За справки и записване на час, моля, обадете се на Гергана Ламбрева - терапевт - 0889 942 603

 

Повече за Гергана Ламбрева можете да намерите тук.


FacebookGoogle Plus
Новини
Препоръчваме